Περιγραφή θέματος

  • Γραμματόσημο αναμνηστικής έκδοσης του 1969

    Η Οπλιτική φάλαγγα στα γραμματόσημα

    Το 1964 εκδόθηκε αναμνηστική έκδοση γραμματοσήμων από τους καλλιτέχνες Βελισσαρίδη και Γράββαλο το 1964 για τα 20 χρόνια του Ν.Α.Τ.Ο.

    ΝΑΤΟ
    Πρότυπο για την παράσταση στο γραμματόσημο αποτέλεσε αγγειογραφία από αρχαίο Κορινθιακό αγγείο του 7ου αι. π.Χ. που εικονίζει μια φάλαγγα οπλιτών. 

    Φάλαγγα

    Η οπλιτική φάλαγγα έφερε επανάσταση στον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου. Μέχρι την εποχή εκείνη οι συγκρούσεις στα πεδία των μαχών είχαν τη μορφή μονομαχίας που διεξαγόταν ανάμεσα σε  μεμονωμένους πολεμιστές, όπως περιγράφονται στα Ομηρικά Έπη. Στα αρχαϊκά χρόνια, περίπου στον 7ο αι. π.Χ., οργανώθηκαν για πρώτη φορά οι φάλαγγες των οπλιτών και οι μάχες άλλαξαν μορφή. Οι πολεμιστές πλέον προχωρούσαν σε παράταξη με ενιαίο βηματισμό ακολουθώντας το ρυθμό που έδινε ένας αυλητής ανάμεσά τους. Το αποτέλεσμα θα έπρεπε να έμοιαζε με έναν ισχυρό κινούμενο τοίχο από πολεμιστές από τον οποίο προεξείχαν μόνο δόρατα. 
    Μέσα στη φάλαγγα κάθε οπλίτης ήταν ισότιμος με τους συμπολεμιστές του και η επιβίωση του ενός εξαρτιόταν από την επιβίωση του άλλου. Η ισοτιμία αυτή στο πεδίο της μάχης επεκτάθηκε και στην ισοτιμία στη διανομή των λαφύρων και κατ' επέκταση και στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων. 
    Η οπλιτική φάλαγγα έδωσε μεγάλη υπεροχή στους Έλληνες πολεμιστές. Εφαρμόστηκε με επιτυχία στη μάχη του Μαραθώνα και στα Περσικά και για το λόγο αυτό η ίδια παράσταση επιλέχτηκε ακόμη μια φορά, για να κοσμήσει γραμματόσημο αφιερωμένο στη Μάχη του Μαραθώνα το 2010.

    Οπλίτες Μαραθώνα



  • Θέμα 1

    Φωτοεπισημασμένο
  • Θέμα 2

  • Θέμα 3

  • Θέμα 4

  • Θέμα 5