Περιγραφή θέματος

  • Η κεφαλή του Ερμή στα γραμματόσημα

    Ο θεός Ερμής ως αγγελιοφόρος των θεών έχει την τιμητική του στα ελληνικά γραμματόσημα. Η κεφαλή του επιλέχτηκε για να στολίσει το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο το 1861 και από τότε και μισό περίπου αιώνα η κεφαλή αυτή ήταν το αποκλειστικό θέμα των ελληνικών γραμματοσήμων. Καλλιτέχνης του  ήταν ο Γάλλος Alber Barre, χαράκτης του Γαλλικού Νομισματοκοπείου. Η πρώτη έκδοση  έγινε με τη χαλκογραφική μέθοδο στο νομισματοκοπείο του Παρισιού την 1η Οκτωβρίου 1861.     

    "Μεγάλη κεφαλή Ερμού"
    Μετά την Παρισινή έκδοση των "Μεγάλων Κεφαλών Ερμού" ακολούθησαν και οι πρώτες Αθηναϊκές εκδόσεις. Είχαν το ίδιο θέμα, αλλά νέες αξίες και έγιναν σε χαρτιά διαφορετικών ποιοτήτων από διαφορετικές πλάκες και με διαφορετικούς χρωματισμούς. 


    Σε αντιδιαστολή με τις "Μεγάλες Κεφαλές Ερμού" εκδόθηκαν και οι "Μικρές κεφαλές Ερμού". Ήταν γραμματόσημα με το ίδιο μοτίβο αλλά σε μικρότερο μέγεθος. 

    "Μικρή Κεφαλή Ερμού" 

    Η έκδοση αυτή έγινε το το 1886 έως το 1888 και κυκλοφόρησε ως το 1901. Χαράκτης τους ήταν ο H. Hendricks αλλά βασίστηκε σε σχέδιο του  καλλιτέχνη A. Dome. Η εκτύπωσή τους έγινε στο Βέλγιο, στο Εθνικό τυπογραφείο του Μαλίν. έκδοση αυτή έγινε το το 1886 έως το 1888 και κυκλοφόρησε ως το 1901. Χαράκτης τους ήταν ο H. Hendricks αλλά βασίστηκε σε σχέδιο του  καλλιτέχνη A. Dome. Η εκτύπωσή τους έγινε στο Βέλγιο, στο Εθνικό τυπογραφείο του Μαλίν.                                                                                                                                         

    Τα δύο γραμματόσημα, η Μεγάλη και η Μικρή κεφαλή του Ερμή είναι πολύ σπάνια, αλλά το σπανιότερο ελληνικό γραμματόσημο είναι το λεγόμενο "Σολφερίνο", ένα γραμματόσημο που εικονίζει και αυτό την κεφαλή του Ερμή αλλά διαφέρει από τα άλλα. Σολφερίνο είναι το όνομα μιας κωμόπολης της Β. Ιταλίας, όπου το 1859 είχε διεξαχθεί σκληρή και πολύνεκρη μάχη στον πόλεμο για την ανεξαρτησία ανάμεσα στο στρατό της Αυστροουγγαρίας και της Γαλλίας με το Πεδεμόντιο. 
    Το συγκεκριμένο γραμματόσημο θα ήταν ένα τυπικό γραμματόσημο Μεγάλης Κεφαλής Ερμού, αλλά ένας λάθος στο χρωματισμό του το έκανε να ξεχωρίζει. Το χρώμα που πήρε θύμισε σε κάποιους την αιματηρή μάχη στο Σολφερίνο και από εκεί πήρε και το γραμματόσημο αυτό το όνομά του. 

    Το "Σολφερίνο"
    Σολφερίνο από site Philatelic
    Είναι γνωστά πολύ λίγα Σολφερίνο και παρόλο που η αρχική τους αξία το 1871 ήταν μόλις 40 λεπτά, σήμερα η τιμή τους ανέρχεται στα 120/130.000€!                                            

    Στο Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο ανάμεσα σε πολλές Μεγάλες και Μικρές Κεφαλές Ερμού μπορεί κανείς να δει και τις τυπογραφικές πλάκες που χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση των "Μεγάλων Κεφαλών του Ερμού" των 80 λεπτών. 

    Τυπογραφικές πλάκες Μεγάλων Κεφαλών Ερμού
    Τυπογραφική πλάκα Ερμή. ΦΤΜ-001

    Λεπτομέρεια τυπογραφικής πλάκας της Μεγάλης Κεφαλής του Ερμή των 80 λεπτών.  
    Διακρίνεται επιγραφή με το όνομα του χαράκτη Αλμπέρ Μπάρ (ALBERT BARRE GRAVEUR GENERAL DES MONNAIES DE FRANCE 1861

    Σήμερα η "Μεγάλη Κεφαλή Ερμού" στολίζει το λογότυπο του Ταχυδρομικού και Φιλοτελικού Μουσείου.  

    Λογότυπο Μουσείου






  • Θέμα 1

  • Θέμα 2

  • Θέμα 3

  • Θέμα 4